19 Ogos 2006

Gelang RFID membantu rawatan pesakit di hospital

Jangkitan penyakit, kerahsiaan pesakit, kehilangan harta benda, penyelenggaraan bangunan hospital kini boleh dilakukan dengan mudah menggunakan teknologi terkini yang dibangunkan oleh Siemens. Syarikat yang terkenal dengan pembangunan cip telah membangunkan cip yang boleh digunakan dalam banyak bidang terutama dalam bidang perubatan. Masa kini, Siemens telah menjalankan penyelesaian menggunakan Pengenalan Frekuensi Radio (RFID) bagi kegunaan di hospital dan klinik-klinik di beberapa negara Eropah. RFID terdiri daripada tag yang mempunyai cip dan antena di sekelilingnya. Bagi membaca data di dalam tag, seseorang memerlukan ‘pembaca’ dengan medan elektromagnet untuk membaca dan memindahkan data.

Kini RFID telah mula digunakan dalam bidang perubatan bagi menyimpan maklumat pesakit. Siemens telah dilengkapi dengan teknologi 'know-how' dalam industri penjagaan kesihatan sejak 1877. Dengan penglibatan dalam pembuatan electro-medical dan peralatan fizikal lain, Siemens yang mempunyai pengalaman selama 128 tahun sentiasa berusaha menyediakan peralatan bagi penjagaan kesihatan pada masa depan. Kini dengan meningkatnya permintaan bagi perkhidmatan kesihatan yang lebih berkualiti dan penyelesaian bagi pemprosesan klinikal, diagnostik dan prosedur terapeutik menggunakan penyelesaian IT. Banyak masalah di hospital boleh diselesaikan menggunakan teknologi RFID. Pada permulaan RFID digunakan untuk menyimpan maklumat pesakit seperti nama, umur, jantina, berat, penyakit yang dialami, alahan, sejarah, X-ray serta maklumat perubatan yang berkaitan.

Merawat

Biasanya RFID dipasangkan dalam bentuk gelang tangan pada pesakit dan doktor yang merawat boleh memuat turun (download) atau memuat naik (upload) data di dalamnya dari masa ke semasa. Misalnya doktor boleh mengubah berat badan atau senarai ubatan yang diberikan mengikut keperluan pesakit. Semua ini tidak boleh dilakukan jika menggunakan kaedah kod bar kerana data tidak boleh diubah selepas dimasukkan.

Ini membolehkan data pesakit dikemaskini pada waktu sebenar (real-time) secara atas talian bagi hospital yang menggunakan teknologi tanpa wayar (wireless). RFID juga boleh digunakan bagi mengesan pelbagai peralatan penting dan diperlukan semasa kecemasan. Bagi mengesan pergerakan, tag jenis aktif yang menggunakan bateri dan boleh mengesan pergerakan dalam jarak 300 meter. RFID boleh digunakan bagi mengelakkan kecurian peralatan berharga atau mempunyai maklumat pesakit. Kadang-kala terdapat dokumen perubatan yang sensitif dan hanya boleh dibuka oleh pihak tertentu di sesebuah hospital. Justeru RFID boleh digunakan dengan meletakkan tag di dokumen berkenaan supaya mudah dicari dan maklumat mereka yang melihatnya direkodkan. Di hospital, ubatan merupakan sesuatu yang penting kerana ia diberikan kepada pesakit. Tag RFID yang digunakan boleh mengesan keluar masuk ubat di dalam stor farmasi, mengenalpasti ubat tiruan, jangka hayat ubat dan mengelakkan daripada kecurian. Ini kerana hanya mereka yang mempunyai kata laluan saja yang boleh mendapat akses ke dalam stor berkenaan. Selain itu, RFID juga boleh digunakan di bank darah bagi mengenalpasti keluar masuk darah serta maklumat mengenai darah yang ada di sana. Maklumat berkenaan penting bagi menentukan darah yang telah dijangkiti tidak digunakan bagi pemindahan darah.

Bagi tujuan keselamatan RFID digunakan sebagai akses semasa berada di dalam kawasan hospital. Ini penting bagi menentukan hanya mereka yang diberi kebenaran saja boleh memasuki sesuatu kawasan. Kaedah ini penting bagi mengelakkan pencerobohan dan kes penculikan bayi di kawasan hospital. Beberapa hospital dan klinik di AS & Jerman telah menggunakan RFID.

1 ulasan:

Mohd Helmi Bin Rakhani berkata...

thanks... harap² adabyk lagi info pasal RFID nih...
utk en. din, selalunya RFID ni nak program macam mana??
pakai software apa? language apa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...