15 Jun 2008

Hotspot@home permudah akses jalur lebar di rumah

Ramai yang mahukan sambungan talian Internet jalur lebar diakses dengan cepat & mudah di kediaman mereka. Bagaimanapun kemudahan seperti ini hanya boleh dinikmati melalui sambungan Internet sistem rangkaian tanpa wayar (wireless). Sebagai penyedia perkhidmatan Internet utama negara, TM Net Sdn Bhd (TM Net) komited dalam menyajikan kemudahan Internet terbaik kepada pengguna. Bagi membuktikan komitmen itu, ia telah memperkenalkan pek "hotspot@home". Pek hotspot@home adalah tawaran TM Net yang menyediakan perkhidmatan sistem rangkaian internet tanpa wayar untuk membolehkan pengguna mengakses sambungan Internet jalur lebar (broadband) secara berkongsi dengan mudah & cepat setiap masa di mana saja dalam kediaman.


Perkhidmatan ini membolehkan komputer, pencetak & perkakasan teknologi lain berkongsi satu sumber tanpa wayar. Hotspot ini memanfaatkan teknologi IEEE802.11b atau lebih dikenali dengan WiFi (wireless fidelity) & adalah standard antarabangsa daripada Institut Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik (IEEE) untuk sistem rangkaian setempat tanpa wayar dengan kapasiti operasi sehingga 11 Mbps (mega bit sesaat). Jarak pancarannya adalah antara 50 meter & 300 meter daripada titik akses. Dengan menyokong standard IEEE, hotspot TM Net ini membolehkan pengguna mengakses data pada bila-bila masa & di mana saja tanpa had. Bagi menikmati kemudahan ini, pengguna hanya memerlukan peralatan PDA (personal digital assistant) mudah alih, komputer peribadi (PC) atau notebook yang dilengkapi dengan kad LAN (local area network) tanap wayar 802.11b standard & akaun hotspot TM Net.

Kini banyak komputer dilengkapi dengan kemudahan ini. Pengguna boleh mendapatkan pek hotspot@home ini di mana saja cawangan TMpoint, TMNet Clickers, kedai servis bertauliah (CASO) atau wakil jualan TMNet Streamyx yang sah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...