15 Februari 2008

Keselamatan Internet hadapi 4 perubahan

Trend Micro, syarikat perisian anti virus terkemuka dunia telah mengesan 4 perubahan ketara dalam persekitaran keselamatan Internet membabitkan serangan virus, phishing, serangan dari dalam organisasi & bahasa Cina semakin popular dikalangan spyware. Ancaman keselamatan Internet telah mengalami perubahan ketara berbanding tahun sebelumnya, terutama ketiadaan serangan virus secara besar-besaran sejak setahun lalu. Bagaimanapun, ia masih terlalu awal untuk diperkatakan. Walaupun Trend Micro masih tidak mengesan serangan virus secara besar-besaran seperti yang terjadi pada tahun 2003, terdapat 4 perubahan ketara dalam persekitaran Internet.

Antara yang dikesan ialah malware kini berubah daripada serangan secara massa kepada sasaran tertentu & bermotifkan kewangan. Pada masa lalu penulis virus adalah anak muda yang cuba mendapat pengiktirafan daripada rakan sejawat atau menunjukkan kehebatan mereka kepada wanita yang hendak dipikat. Bagaimanapun, keadaan sekarang berubah daripada anak muda yang cuba mendapatkan pengiktirafan kepada bermotifkan wang. Mereka kini menjadi penjenayah profesional yang mencuri duit menggunakan teknologi maklumat & komunikasi (ICT) canggih. Pada masa sama mereka mencari sasaran kumpulan kecil komputer bagi mengelakkan ia dikesan, Trend Micro telah mengesan serangan secara khusus terhadap sasaran tertentu. Misalnya, syarikat atau organisasi korporat atau kumpulan tertentu. Virus trojan khas akan dihantar kepada sasaran khas yang dihantar menerusi e-mel bagi mencuri maklumat sulit.
Untuk phishing (mencuri maklumat sulit & menyamar sebagai individu berkenaan), menyaksikan perubahan teknik & taktik. Teknik yang biasa digunakan ialah memperdayakan pengguna Internet dengan menyatakan alamat palsu bagi menarik minat mereka menghantar e-mel. Penceroboh sistem rangkaian komputer terkini memanfaatkan pendekatan 'Spear-Phishing' yang disasarkan kepada sasaran tertentu. Teknik itu menyaksikan virus trojan dilepaskan kepada sasaran khusus & virus berkenaan akan mengumpul & menghantar balik data yang dipilih kepada pihak ke-3. Perbezaan antara serangan virus besar-besaran & sasaran khusus ialah persediaan sebelum serangan. Bagi sasaran khas, virus trojan akan berada lama dalam sistem komputer kerana ia akan mengumpulkan seberapa banyak maklumat sulit yang ada.

Oleh kerana objektif serangan virus adalah khusus, sumber serangan akan dipelbagaikan & ini menyukarkan bagi pihak yang diserang mengesan tapak serangan. Sebelum ini, ia lebih mudah kerana menggunakan teknik serangan besar-besaran. Pada masa sama virus terbabit dapat mengelak daripada peralatan pengesan & menjadikan ia dapat bersembunyi dalam jangka waktu agak lama. Penceroboh sistem rangkaian komputer juga menggabungkan serangan spyware & phishing dan lebih banyak serangan phishing pada masa depan. Serangan kali ini lebih berbahaya kerana mereka mencuri maklumat sensitif berbanding dulu yang hanya merosakkan sistem rangkaian komputer. Trend Micro telah mengesan spyware yang menggunakan bahasa Cina yang mana virus trojan itu akan menyamar sebagai program pesanan ringkas dari China yang dikenali sebagai QQ serta menawarkan akaun QQ dilengkapi dengan spyware.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...